Renovering
Renovering ska alltid utföras av registrerade, godkända, och vid behov, auktoriserade byggfirmor.
Om du planerar en renovering i din lägenhet som innefattar mer än en vanlig uppfräschning, tänk på att det finns vissa åtgärder som du behöver diskutera med styrelsen först. Styrelsen har ritningar på både el- och vattendragningar för varje enskild lägenhet, vilket kan vara bra att se över innan renoveringsarbetet påbörjas.
Behöver du en ritning över din lägenhet så kontakta styrelsen: styrelsen@ekparken.se
Den 1 januari 2023 kom nya regler om bostadsrättsföreningar. Bland annat ger de nya reglerna bostadsrättsföreningen rätt att säga upp den bostadsrättshavare som utfört tillståndspliktiga åtgärder i lägenheten utan tillstånd. Dessutom har regleringen om vad man får bygga om blivit tydligare. Läs mer hos bl a Bovision.
Läs här om vad du respektive föreningen ansvarar för i lägenheten.
Viktigt vid renovering:
Element/Radiator får inte tas bort eller flyttas då detta påverkar det vattenburna systemet för hela fastigheten.
Ventilationssystemet i huset är känsligt och får inte tas bort, ändras eller sättas igen utan att godkännas av styrelsen. Felaktiga ändringar påverkar övriga lägenheter. Man får inte heller installera nya uttag på befintligt ventilationssystem.
Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras fritt.
Väggar: Bärande väggar får inte ändras eller tas bort utan ett skriftligt tillstånd från styrelsen och en godkänd projektplan/ritning från en byggnadsingenjör. Arbetet måste utföras av en auktoriserad byggfirma. Väggar som inte är bärande får rivas eller flyttas men stäm av med styrelsen innan jobbet påbörjas.
Badrum- och köksrenoveringar kräver noggrann planering och kontakt med styrelsen. Vatten, el och ventilation är en del av vår gemensamma egendom och andra närliggande lägenheter kan påverkas av renoveringen. Den auktoriserade byggfirman som ska utföra arbete i badrum måste informeras om att det finns vattenburna ledningar för komfortvärme dragna i badrumsgolven. Skadas detta så kan värmesystemet sättas ur funktion, vilket påverkar hela fastigheten. Styrelsen måste även få ritningar om nya vattenanslutningar görs vid renovering. Sådana förändringar är vi skyldiga att meddela kommunen.
Fläktar och spiskåpor.
Kontakta alltid styrelsen om du planerar att byta fläkt. I huset får endast godkända spiskåpor eller kolfilterfläkt installeras. Vårt ventilationssystem, där köksfläkten ingår, påverkas av alla ändringar som görs i lägenheterna. Vilket innebär att felaktiga installationer drabbar alla närliggande lägenheters ventilation.
Godkända modeller av spisfläkt/kåpor är t.ex. fabrikat Franke System lägenhet-10 eller andra fabrikat med motsvarande funktion, s.k. ”centralventilation lägenhet”. Dessa modeller är endast utrustade med spjäll vilket man kan öka respektive minska luftflödet beroende på om spjället är öppet eller stängt. Spjället möjliggör också injustering av grund- och forceringsflöde, vilket ska justeras till maximalt 10–35 l/s. Dessa produkter har ingen möjlighet att styra något aggregat och innehåller ingen fläktmotor. Spjället är timerstyrt, max 60 min.
Installationen av spiskåpan ska utföras av fackman. Lägenhetsinnehavaren måste vid byte kunna uppvisa en specifikation av modellens system-typ samt att installationen är fackmannamässigt utförd.
Detta beslut innebär att ansvar och ägande av alla spiskåpor övergår från fastighet/förening till lägenhetsinnehavarna. Underhåll, rengöring och filterbyte ska utföras regelbundet och fel på spiskåpan åtgärdas på egen bekostnad. Detta gäller existerande spiskåpor.
Regelbundna inspektioner ingår som en del av lagstadgade OVK-besiktningar och i den ingår även kontroll av spiskåpan. Upptäcks det vid besiktningen att fel modell är installerad, eller att installationen utförts felaktigt, får lägenhetsinnehavaren bekosta allt arbete för att återställa funktionen. Tänk också på att en riktig installation är viktig för brandskyddet för dig och dina grannar.
Informera grannarna i god tid om eventuellt störande arbeten. Arbetet ska endast ske under normal arbetstid och inte under kvällar och helger.
Sammanfattning:
Väldigt mycket i lägenheten är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Läs här om vad du respektive föreningen ansvarar för i lägenheten. Är du tveksam, fråga styrelsen!